Home
 

Nyári olvasós ötletek

Eljött a szünidő, amikor mindannyian rengeteg szabadidőhöz jutunk. Legfőbb feladatunk, hogy kipihenjük magunkat és feltöltekezzünk az új tanévre. A pihenés idejét sokféleképpen lehet eltölteni: a napok elütésétől kezdve a tartalmas családi nyaralásokig.
Az olvasás mindig jó program. Akik szeretnek olvasni és sokat is olvasnak, azoknak nem jelent problémát, hogy a nyár kevésbé pörgős perceit-óráit ezzel a tevékenységgel, értelmesen töltsék el. De rengetegen élnek körülöttünk olyan gyerekek, akik bizony még a kötelező olvasmányt sem olvassák el. Talán, mert eddig még nem volt sikerélményük!

Ösztönözni szeretnénk őket kreatívan, eddig nem alkalmazott módszerekkel! Számukra kalandossá válhat az olvasás! Legyen kihívás a napi olvasás! Jutalmazzuk magunkat később beváltható kuponokkal, ami lehet élmény, közös együttlét!

Ötleteinkkel a gyerekek olvasási kedvének növeléséhez szeretnék hozzájárulni. Remélem, sokan találnak megfelelő módszert ahhoz, hogy élvezetessé tegyék az olvasmányválasztást a szünet minden napjára!

A jó olvasó varázslatos körben kering: szeret olvasni – gyorsabban olvas – többet olvas – jobban megérti, és ezért szeret olvasni. A gyengén olvasók ördögi körben forgolódnak: nem olvas sokat – nem érti meg – lassan olvas – nem szeret olvasni, és ezért nem olvas sokat.
Ezt Máté-effektusnak is nevezik: “Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, amije van.” Mt 25, 29-30.
Kutatások kimutatták, hogy az olvasási készségben a szünet elejéhez képest akár 2 hónapos visszaesés is történhet a nyári szünet végére, amennyiben az olvasást elhanyagolják.
Ezért fontos olyan nagyon, hogy megfelelő ötletekkel rávegyük gyermekeinket az olvasásra! S hogy mennyi legyen ez az idő? Az ideális minimum talán a napi 20 perc. Ez a szünet mind a 87 napján összesen 29 órát jelent. Alig több, mint 1 teljes nap!

Ötletek:

Bingó tábla
Készítsünk egy 5×5 négyzetből álló táblát. Minden négyzetbe írjunk egy-egy helyzetet, ami kijelöli, hogy hol vagy hogyan olvassunk. A középső helyre rajzoljunk könyvet vagy valami mást, itt bármilyen egyéb helyzetet elképzelhetünk tetszés szerint a későbbiek folyamán. Minden olvasási alkalommal válasszunk egy helyzetet, és ha olvastatok a vállalt ideig, áthúzhatjátok a megfelelő négyzetet. Amennyiben összegyűlik 5 egymás mellett vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan, akkor az elért teljesítményért kaphattok ösztönzésül egy kupont. A táblázatba írhatunk könyvcímeket, meséket is.

Olvasási kalandok - Kinek? Mit? Hol? Mikor? Hogyan?
Készítsünk táblázatot! A táblázat tartalmazzon öt oszlopot, ötféle olvasási módozatot. Kinek olvassak? Mit olvassak? Hol olvassak? Mikor olvassak? Hogyan olvassak? Az öt fejléc: Kinek? Mit? Hol? Mikor? Hogyan? Tetszés szerinti sort adjunk a fejléc alá. A sorokba a fejléc szerint írjunk helyzeteket, ötleteket.
Például lehet olvasni testvérnek, barátnak (Kinek?); mesét, verset (Mit?); kertben, fotelban (Hol?); reggeli előtt, uzsonna után (Mikor?); hangosan, elváltoztatott hangon (Hogyan?).

Naptár
Készítsünk naptárt a szünet minden napjára! Írjunk minden naphoz valamilyen olvasmányt! Természetesen, ha hosszabb lélegzetű könyvet olvasunk, akkor az elhúzódhat több napra is.

Kuponok
Készítsünk kuponokat! A kuponra írjunk rá valamilyen ajándékot, amit aztán a nyár végéig be is lehet váltani. Például közös társasozás, focizás, strand, mozi. Bármi, ami reális, aminek örülünk és meg is tudjuk valósítani! Minden előre meghatározott olvasási alkalom után kaphatunk egy kupont. A kuponokat a családdal együtt is kitölthetjük, de írhatunk rájuk meglepetéseket is.

Olvasási kihívás
Tegyük kalanddá az olvasást! Ezt főképpen felső tagozatosoknak ajánlom, talán őket is sikerül ösztönöznünk evvel a módszerrel. Gyűjtsünk össze sok-sok különböző olvasmányt, amik közül minél többet el kell olvasni. Tipp: versenyeztessük meg a gyerekeket.

Letölthető, kinyomtatható PDF dokumentumok:

  1. Levél a szülőknek az olvasás fontosságról és az ajánlott módszerekről – alsó tagozatosoknak
  2. Bingó – alsósoknak
  3. Nyári olvasmány bingó (fekete-fehér)
    • alap – üres tábla
    • olvasási módozatokkal
    • könyvcímekkel
  4. Olvasási naptár a szünet minden napjára
    • alap – üres naptár
    • olvasmányötletek minden napra
  5. Színes kuponok
  6. Olvasási kalandok – Kinek…? Mit…? Hol…? Mikor…? Hogyan…?
    • üres táblázat
    • ötletekkel kitöltött táblázat
    • kuponok
  7. Nagy nyári olvasási kihívás – Te hányat tudsz elolvasni a felsorolt 30 féle könyv közül?

A kinyomtatható gyűjtemények letölthetők egyben, tömörítve innen.

A nyári szünetre sok olvasós napot kívánok!

olvgy3

Forrás: http://kingarium.blogspot.hu/

Off 

2021. június 15. kedd This post was written by Categories: Főoldal Tagged with:
Comments are off for this post


Top
Skip to content