Home
 

Könyvajánló felsősöknek

Most biztosan nektek is szükségetek van egy csomó új ötletre, hiszen nem lehet a Harry Pottert és a Percy Jacksont olvasni végtelenítve. Tudd meg, miket ajánlunk az otthon töltött napokra!

Klasszikus

baratsagosorias.jpg

Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd – kevés olyan régi könyv van, ami működik a mostani gyerekeknél, ez ilyen. Szuper sztori, szuper jófej szereplők!

Erich Kastner: A repülő osztály (vagy bármi más tőle) – barátság-alapkönyv

Michael Ende: Momo – gyerekkori kedvencem, lassabb, elmélkedőbb gyerekeknek jó

Christine Nöstlinger: A tűzpiroshajú Friderika – az önbizalom megerősítésének alapkönyve.

Jeli Viktória-Emmanuel Schikaneder: A varázsfuvola - ezzel végre megértitek az operát! Nézzétek meg utána Bergman filmjét is!

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták – Egyedül és felolvasva is nagyon jó. Szintén kötelező a film is.

Tonke Dragt: Levél a királynak – a hollandok lovagos klasszikusa. Megéri megismerkedni vele így 50 év késéssel.

Roald Dahl: A barátságos óriás – annyit mondok, hopfüzsgő. Ha tudod, azért, ha nem tudod, azért.

Harry Potter-fanoknak

a_nulladik_zsebuniverzum_borito_1000px.jpg

Harry Potter összes – mi most a bezártságban minden este megnézünk egyet filmen. És újraolvassák a gyerekek. Örök szerelem, Rowling mindent tud a gyerekekről, az írásról, nála jobban senki nincs otthon a saját világában. Angolt pedig gyakorolhattok vele a pottermore-on!

Rick Riordan: Percy Jackson Összes – önállóan olvasós fantasy lektűr, ami után a gyerek levizsgáztat majd a legmarginálisabb görög istenből is. Ötödikeseknek, akik ezt tanulják töriből és magyarból, nagy segítség!

Szakács Eszter: Szelek tornyaBabilonA nulladik zsebuniverzum – Riordanhoz hasonlóan izgalmas, de sokkal finomabb, érzékenyebb, rettentő jó világgal és szimbólumokkal. Vannak benne kemény részek, szóval csak annak, aki bírja a kemény kalandokat!

Jessica Townsend: Nevermoor-sorozat – aki szereti a Stranger Things-et meg az ilyenfajta sötét sztorikat, annak be fog jönni. Erős idegezetűeknek és kalandra éheseknek.

Vicces

19739.jpg

Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora - pont olyan vicces, mint a címe, csak még a sztorija is jó.

L. J. Grimstad: Eltűnt gyerekekNapkirály - nagyon izgi, nagyon mai. Ha szereted a skandináv könyveket, ez neked való!

David Walliams: Éjféli banda - Walliamstól vannak jobb és sablonosabb sztorik, de ez a kedvencünk. Nagyon kellemes olvasmány, és könnyen olvasható is.

Lakatos István: Emma és Tesla – kevés a vicces magyar könyv. Ez az, gurulni lehet a röhögéstől olvasás közben. Talán kicsit kisebbeknek, de még tízévesen is jó!

Kalandos-izgalmas-pörgős-nyomozós

31684.jpg

Tania del Rio: 13. Warren és a mindent-látó-szem - Wes Andersont ismered? Ugyanaz gyerekkönyvben!

Mészöly Ágnes: Hanga és Várkony - Rövid, gyors, jó és sorozat – ezzel elvan a gyerek, olyanná válik, mint a szobanövény: csak etetni-itatni kell!

Kertész Erzsi: Panthera-sorozat - ugyanez igaz a Pantherára is, csak ez hosszabb és összetettebb a kitalált világa.

Berg Judit: AlmaDrifter – hasonló, mint a fentiek, csak egy non-fiction csavarral: a sakkról és a hackerkedésről is megtudsz mindent.

Cathrine Doyle: Viharok Őrzője - fantasy-rajongóknak ajánljuk, akik nem ijednek meg az árnyékuktól (meg a vihartól)

32124.jpg

Jennifer D Bertram: Könyvvadászok - ha imádsz olvasni, és mindig vágytál rá, hogy az olvasás ne legyen annyira magányos tevékenység, ez a te könyved. Nagyon-nagyon izgi, nagyon jófej főszereplőkkel! És San Francisco, és süt a nap!

Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7. - az egyik legjobb magyar ifjúsági kalandregény, amit olvastam. Nem olyan gyors, mint az angolok, viszont nagyon otthonos a bérházzal és lakóival.

Tasnádi István: A kőmajmok háza – ez meg a másik, csak itt még egy apakeresés is színesíti a képet.

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka - ha valami könnyűre vágysz, hiányzik az utazás, akkor ez most a te könyved.

Dávid Ádám: Millennium expressz – homeschooling? Azt mondom: vonatschooling! Mi lenne, ha nem neked kéne a metaforát és a hasonlatot elmagyarázni, hanem Gárdonyinak? Megkönnyebbülnél, igaz?

Danny Wallace: Hamish és a rémdermesztők – az idő megállítása mindig is érdekelt, ezért tetszett ez a könyv, meg a cuki főszereplő kisfiú miatt.

Anja Stürzer: Somniavero – Az idő fogságában – amikor megjelent, disztópiának tűnt, azóta (klímaválság, menekültválság, bezáródás a lakókörleteinkbe) súlyos valóság lett. MIndez egy gyerek-kalandba csomagolva.

Cornelia Funke: A tolvajok ura – egy összetartó gyerekcsapat az ellenséges világban Velencében. Igazi gyerek-szépirodalom!

Történelmi-kalandos

29658.jpg

Asselin-Malone: Kulcs a múltba – ha nem érted, mit akarnak ezek a hülye feministák, mindenképp olvasd el! Ha érted, akkor is! Amúgy meg abszolút jó olvasni.

Mészöly Ágnes: A királyné violája – legizgalmasabb történelmi regény, amit olvastam életemben. És én azért már elég sokat olvastam életemben.

Wéber Anikó: Az ellenállók vezére – remélem, Jókai helyett nemsokára ez lesz a kötelező. Nagyon-nagyon szeretem a történelemszemléletét.

Könnyen olvasható

32016.jpg

Andy Griffiths: A 13 emeletes lombtoronyház-sorozat – valamiért a magyarok nem szeretik a képregényeket! Öreg hiba! Ha te viszont szereted – ez két képregényrajzoló kalandja sok-sok képpel, ez lesz az egyik kedvenc könyved!

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája-sorozat – ha tízévesen még lassabban megy az olvasás, nehéz hova nyúlni, hiszen ennek a korosztálynak kevés könnyen olvasható könyv van már. Ez egyszerű és megszólítja az iskolásokat.

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet – röhögjünk egy jót digitális világunkon a lakásba zárva!

Sam Copeland: Kicsi Charlie-sorozat – egy félénk szuperhős története.

Lauren Child: Abszolút Clarice Bean – Nagyon-nagyon helyes a főszereplő. Ha te is nagyon-nagyon helyes vagy, vagy van egy ilyen kislányod, akkor ez a ti könyvetek.

Jeffrey Brown: Jedi Akadémia – ha nehezen olvas a gyereked, ez tuti választás neki, és meglepően jó ahhoz képest, hogy egy franchise-könyv!

Goscinny-Uderzo: Asterix – ezen nincs mit magyarázni. Legjobb volt, legjobb marad.

Töprengős-érzékeny

28880.jpg

Anna Woltz: Gipsz – Anna Woltz nagyon érti a kiskamaszok lázadó lelkét. Csak akkor vedd meg, ha nem vagy tökéletes szülő!

Anna Woltz: Tess és én – te sem tudsz semmi másra gondolni, csak a nyaralásra és a tengerre? Akkor olvasd ezt! Amúgy meg irtó jófejek a főszereplők, ilyen barátokat szeretnék. És nagyon nyíltan beszél egy csomó tabuizált kiskamaszkori szorongásról is.

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? – ez a könyv úgy humoros, jó, megható, mint semmi más. Ha elolvasod, a szívedbe zárod. Ráadásul megtanít írni. Homeschooling magyarórának a legjobb!

Kate Scott: Óriás – vannak az introvertált gyerekek. Kicsit nehezebb nekik ebben a világban. Róluk, nekik szól ez a könyv. Az egyik kedvencem.

Wéber Anikó: VisszhangországCseresznyeliget titka – énkeresés kiskamaszoknak mai közegben, egyszerűen, átélhetően.

20183.jpg

Francine Oomen: Léna listái – a legjobb könyv a válásról az egyik kedvenc szereplőmmel, aki mindig mindenről listát ír (mint én).

David Almond: A nap színe – a töprengős könyv alfája és omegája egy kortárs klasszikustól.

Gnone Elizabeth: Olga, a papírlány – szoktad azt álmodni, hogy láthatatlan vagy? Szerintem akkor ez a te könyved is.

Kate DiCamillo: Flóra és Odüsszeusz – ilyen nagyon-nagyon jó barátra, beszélő állatra, lelke kivetülésére vágyik sok-sok gyerek (és szerintem felnőtt is). Szintén kortárs klasszikus a szerző. (A Cin-cin lovag ismertebb, viszont ez a könyve szerintem jobb.)

Kerstin Lundberg Hahn: Szerencsesüti – skandináv letisztultság és őszinteség. Mi Az én boldog életemet is imádjuk eggyel kisebbeknek. Aki azt szerette, ezt is fogja.

David Walliams: Gengszter nagyi – azért az angoloknak is van nemcsak humoruk, de lelkük is! Erre bizonyíték ez a könyv.

Guus Kuijer: Polli – A világ legjobb kiskamasz-könyve egy igazi nagy írótól. És ez a teljes Pagony véleménye.

Rózsaszín

30891.jpg

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1-végtelen – régi, de még mindig működik. Nem tudom, mitől egyébként, mert nekem sötétkék a lelkem, de a lányaim imádták.

Kerstin Gier: Fellegszálló – Ha már elfogyott az összes Meg Cabot.

Leiner Laura: Szent Johanna Gimi – gimis élet mindenfajta korhatáros tartalom nélkül, sok-sok szerelemmel, barátsággal. Ha szereted a high school sorozatokat, ez a te könyved.

Interaktív

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben – Kaland, játék, kockázat mond valamit? Ez olyan, csak sokkal mókásabb, sokkal szebb és sokkal jobban van megírva! A Pagony egyik legsikeresebb könyve volt 2019-ben.

Nyulász Péter (et. al.): Találj ki! – izgalmas koncepció sok jó íróval megvalósítva.

Problémacentrikus

27390.jpg

Wéber Anikó: Az osztály veszteseEl fogsz tűnniZuhanórepülés – nagyon mai magyar közegben játszódó könyvek, tele fantáziával, empátiával, emberismerettel. Ha érdekel, hogy ki miért viselkedik bizonyos határhelyzetekben úgy, ahogy, de nem egy pszichológia szakkönyvet lapozgatnál, ezek a te könyveid. És közben mind izgalmas és nagyon jól fel van építve!

Lois Lowry: Az emlékek őre-sorozat – elég kemény disztópia, szóval rosszat álmodó tízévesek ne olvassák, de aki bírja, annak ez az irodalmilag legszínvonalasabb, legelgondolkoztatóbb gyerek-disztópia az elmúlt 30 évből. (Igen, hihetetlen, de már 27 éves az első rész!)

Jaqueline Wilson: Tracy Beaker – egyszerre vicces, szívettépő, élő, pimasz. Anglia legnépszerűbb írójának az egyik legjobb könyve. És a rajzokat is imádjuk.

Képeskönyv nagyoknak

28079.jpg

Szabó-Varró: Líra és Epika – homeschooling irodalomból Bori nénivel és Dani bácsival!

Peter Sís: A fal – történelemóra kreatíven, harminc éve váltottunk ugyanis rendszert.

Anja Tuckermann-Tine Schulz: Sokfélék vagyunk - etikaórához sem kell anyagot keresnünk már, ha ez a könyv a birtokunkban van.

Aleksandra Mizielinska-Daniel Mizielinski: Föld alatt/Víz alatt - Földrajz és biológia óránkat tartsuk ebből, és nagytestvéréből, a Térképkönyvből!

Aleksandra Mizielinska-Daniel Mizielinski: Világlátó – Térképkönyv

Non-fiction

32300.jpg

Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv – korát megelőzve jelent meg, egyre aktuálisabb, és nagyon jól felépítve mutatja be a mai globális klímaválság tudományos hátterét humorosan, gyereknyelven. Homeschooling természetismeretből!

Hecking – Schönberger – Sokolowski: A jövőnk most kezdődik! – Greta Thunberg harca a Földért – a gyerekek lázadása, ezt érzem, ha Greta ma már mindenki által ismert konok szemébe nézek. Épp itt volt az ideje. Olvassátok el, ki ő!

Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen napEz egy másmilyen nap – hogy telik egy gyerek napja? Az első kötetben átlagos, a másikban különleges gyerekek mesélnek erről, és annyira jó olvasni egy gyereknek, hogy mások hogy csinálják pont ugyanazt, amit ő, vagy éppen mik a különbségek.

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból – vicces tudásközvetítés mai gyerekeknek, jó rajzokkal. Jól jön az ilyesmi manapság!

Frank Schwieger: Zeusz és bandája – ugyanez, de ebben hosszabb szövegek is vannak.

32736.jpg

Luca Novelli: Leonardo és a toll, amely megrajzolja a jövőtTesla és a kozmikus energiával működő gépezetHawking és a rejtélyes fekete lyukak – a nagy elmék maguk mesélik el gyereknyelven az életüket, és mellette azt is elmagyarázza a könyv, hogy miket fedeztek/találtak fel. Nagyon olvasmányos, rengeteg rajzzal, mint egy képregényben.

Susie Hodge: Miért van annyi meztelen ember a képeken? – de most tényleg! Miért?

Katherina van der Gathen – Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete – ha nem zavar, ha a gyerek mindent meg fog tudni mindenről, akkor ez a te könyved, mert irtó jók a rajzok, vicces a szövege, és amúgy tényleg elképesztően sok elképesztőn érdekes infó van benne!

Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár – a magyar Durrell. Hosszabb szövegek kedvelőinek, akik nem pfujjognak a csótányra és a patkányra sem.

Szuperprofi-sorozat (filmestől bloggerig és programozóig vagy szakácsig minden lehetsz tíz lépésben!) – nekünk az animációs van meg, az nagyon profi tényleg! Ha a többi is ilyen jól működik, akkor a karantén végére több tucat multitalántum kerülhet ki a lakások falai közül.

Varázslatos optikai csalódások – ha nincs kedved olvasni, csak nézni. Mi nagyon szeretjük, újra és újra el tudunk rajzuk csodálkozni. Annyira hihetetlen!

27779.jpg

Esti mesék lázadó lányoknak 1-2. – ha nincs kedvetek hosszú regényekhez, ezek a facebook poszt hosszúságú szövegek értelmes esti olvasmányok. Mi úgy szoktuk, hogy a felnőttek mondanak egy oldalszámot véletlenszerűen, a gyerekek meg felolvasnak nekik!

Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót! - hogy mennyire jó és egyedi, abból is látszik, hogy pillanatokon belül hányan próbálták leutánozni. Az eredeti a legjobb! Szobában is lehet csinálni!

Oscar Benifier: Ki vagyok én? – a filozófia igaziból nem egy érthetetlen katyvasz, hanem rólunk szól. Ez a könyv ezt bizonyítja. Talán kicsit kisebbeknek készült, de még tízévesen is érdekes.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest – nem mehetsz ki az utcára? Mesélj róla!

Eoin Colfer: Illegál – mindenkinek kötelező. Mindenkinek. Hogy érezzük lelkünk legmélyén, milyen a háború elől menekülni. A gyerekeknek is látni kell néha, hogy ők bizony a napos oldalra születtek, és ezért nem nézhetik le azt, aki meg nem. Csodálatos képregény.

A könyvajánlás forrása

Könyvajánló felsősöknek

Könyvajánló felsősöknek

Off 

2021. december 21. kedd This post was written by Categories: FőoldalKönyvajánló gyermekeknek Tagged with:
Comments are off for this post


Top
Skip to content