Home
 

3 tévhit a meseolvasással kapcsolatban

Tévhit #1 – amikor iskolás lesz, már olvasson magának!

Szerintem minden szülő hallotta már – nem is egyszer – hogy egy gyereknek alanyi jogon jár az esti mese.

Talán a legtöbben ki is tartanak egészen az első osztályig – aztán sokan úgy gondolják, most, hogy a gyerkőc már megtanul olvasni, az ő mandátumuk lejárt.

Pedig dehogy – ez nem ilyen egyszerű!

Egy olvasni tanuló gyereknek ugyanolyan fontos marad még a felolvasás, mint pár évvel ezelőtt.

Ahhoz hasonlítanám ezt, mint amikor járni tanul a gyerkőc. Attól, hogy fel tud állni, és meg tud tenni két lépést, még nem dobjuk ki a babakocsit…jól jön az még a hosszabb utakhoz, vagy amikor a gyerkőc elfárad.

Az olvasás tanulása nagyon hosszú, évekig tartó folyamat. Eleinte az is hatalmas munka, hogy pár betűből egy-egy szó összeálljon. Aztán akár egy oldal elolvasása is menni fog, de a gyerkőcöt annyira leköti még az olvasás technikai része, hogy nemigen tud még egy fordulatos cselekményre is koncentrálni eközben.

Ezért is van az, hogy az, hogy az olvasókönyv történetei eleinte nem túl izgalmasak – Peti áll, Anna ül, Palkó eszik – és ennyit elolvasni egyszerre elég is volt…

Azonban a gyerekek 6-10 éves koruk körül már sokkal izgalmasabb történeteket igényelnek, mint amilyen izgalmasat el tudnak olvasni.

Éppen ezért, ha színvonalas szépirodalmi művekkel szeretnénk megkínálni a gyermekünket, akkor azt – ha tetszik, ha nem – nekünk kell felolvasnunk.

Ennek aztán sokféle pozitív hatása is lesz majd!

  • Felolvasás közben  gyermekünk mintát hall arra, hogy hangsúlyokat használva olvasunk fel – így ő is könnyebben elsajátítja ezt a felolvasás közben.
  • Tovább fejlődik a hallási figyelme, ami a magyar iskolarendszerben nagyon fontos képesség – legtöbbször azon múlik a tananyag megértése, hogy eljut-e minden hallott információ a gyerkőc fülén át a fejébe.
  • Ha felolvasol a gyermekednek, a szókincsére is pozitív hatást gyakorolsz, hiszen lesz alkalma megkérdezni, melyik kifejezés mit jelent!

Arra biztatlak, olvass csak nyugodtan neki! Ez összességében nem fogja őt hátráltatni az olvasás elsajátításában.

Amikor pedig az olvasás technikai része hozzáérik az olvasás tartalmi részéhez, tehát el tudja olvasni azokat a szövegeket is, melyek megmozgatják a fantáziáját – ő maga fogja ezt jelezni, és köszöni szépen, nem kell már felolvasnod neki.

Tévhit #2 – Izeg-mozog, amikor olvasok neki…-biztos nem érdekli.

Nos, ennek a tévhitnek több verziója is létezik. Az elsővel kezdem, amit a legegyszerűbb megcáfolni.

Ez úgy zajlik, hogy te olvasol, ő meg közben lenyom egy Trónok harca LEGO háborút – te meg úgy érzed, ezt a gyereket nem érdekli, amit olvasol, hiszen látványosan nem figyel. Most minek túráztasd magad az olvasással, elvégre jobb dolgod is van, nem?

Jobb, ha tudod, hogy ez a másik tevékenység (forgolódás, matatás, legózás, babaöltöztetés, kisautó tologatása, stb) pont azt jelzi, hogy nagyonis figyel a történetre! Ez a másik mozgásos tevékenység ugyanis újabb és újabb agyi területek bekapcsolását teszi lehetővé, és így sokkal hatékonyabb figyelmet képes mozgósítani, ami a mese vagy más történet feldolgozását segíti elő!

Próbáld meg függetleníteni magad ettől a ténytől, tudom, nem egyszerű

Tévhit #3 – Tényleg nem érdekli, hogy mit olvasok – ne olvassak neki? Majd beérik?

Bizony, ilyen is van: nem érdekli őt, ha olvasol…

Nagyon fontos, hogy ebben az esetben szakszerű segítséget kapjon a szülő, illetve az óvónő is felismerje, hogy ideje segítséget kérni!

Ebben az esetben a gyerkőc nem autót tologat, amíg te éppen mesét olvasnál neki, hanem egyszerűen átrohan a másik szobába, vagy szándékosan kiveri a kezedből a könyvet.

Máskor egyszerűen befogja a szád, becsukja a könyvet. Szóval félreérthetetlenül közli, hogy őt ez nem érdekli!

Már 3-4 éves, és még egy mesét se hallgatott végig, ő nem is kezdeményezni, hogy olvass neki!

Nem ismer versikéket, hiába mondogatod neki hintázás közben, vagy más alkalommal.

Fontos tudnod, hogy nem te vagy a rossz anya, és nem valószínű, hogy a helyzet majd magától megváltozik. Nem…ha nem lépsz, akkor egyre rosszabb lesz.

Ugyanis ezek a figyelemzavar, illetve a leendő diszlexia tünetei lehetnek, így nagyon fontos, hogy megfelelő szakemberhez kerüljenek ezek a gyerekek.

Mert igenis van segítség!

Forrás: https://gyereketeto.hu/kepessegfejlesztes/3-tevhit-a-meseolvasassal-kapcsolatban/
konyvanim03

Off 

2018. február 28. szerda This post was written by Categories: Hasznos oldalak felnőtteknek Tagged with:
Comments are off for this post


Top