Home
 

200 éve született Arany János

Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Nagyszalontán Arany János, a 19. század magyar költészetének központi alakja, a magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere. A jubileum alkalmából március 2-án kezdődik az Arany János emlékév.

Legyen ez az évforduló szellemes, kreatív és személyes!

Üzenj Arany Jánosnak!

Foglald össze egy maximum 200 leütéses SMS vagy chat üzenetben Arany János egy általad választott művét!

Az üzenetedet 2017. március 20-ig a muzeumped@pim.hu e-mail címre várják, kitöltött jelentkezési lapoddal együtt.

A pályázaton 12 és 18 év közötti diákok vehetnek részt.

Minden pályázó egy pályaművel nevezhet.

A legötletesebbnek tartott pályaművek halhatatlanná válnak a Petőfi Irodalmi Múzeum Önarckép álarcokban című emlékkiállításában.

Jelentkezési lap és további információ

===   ===   ===

Hét dolog, amit biztosan nem tudtál

Arany Jánosról

Kétszáz éve, 1817 márciusában született Arany János, akiről mindenki tanul az iskolában. Néhány érdekesség azonban kimaradt a tankönyvekből.

1. Zseni volt

Ezzel aligha mondunk újdonságot, de azt talán kevesebben tudják, hogy Arany egészen korán, három-négy éves korában megtanult olvasni – hamuba írt betűk segítségével. Mire iskolába került, tökéletesen olvasott, ez pedig a 19. század elején elképesztő teljesítmény volt.

Forrás: Wikipedia

2. Nem is akart költő lenni

Amikor 1836-ban otthagyta az iskolát, nem költő, hanem festő vagy szobrász szeretett volna lenni. Azért a színészkedést is kipróbálta, és zenélni is tudott (erről később).

3. Az Üllői úton lakott

Ha már Arany-emlékév van, sétáljatok el az Üllői út és a IX. kerületi Erkel utca sarkához. 1860 körül kapott ebben az épületben egy négyszobás lakást, ez a terület akkor azonban még a város szélének számított, a házat beépítetlen területek vették körül.

Az Erkel utca ma
Az Erkel utca ma
Forrás: maps.google.com

4. Ezt a verset nem tanítják az iskolákban

A legtöbb Arany-életrajzban szerepel, hogy 1866-ban érdemkereszttel tüntették ki, ám azt a költő nem akarta elfogadni (nem véletlenül, azt korábban Haynau is megkapta, a “császári kegyről” Aranynak – fogalmazzunk finoman – megvolt a véleménye). Végül - erről Nyáry Krisztián is írt – a belügyminiszter egyszerűen postán küldte el a kitüntetést a tiltakozó költőnek, aki állítólag soha nem bontotta fel a csomagot, a csomagolópapírra azonban Kosztolányi Dezső, Faludy György és mások szerint ezt a rövid versikét írta: „Hasfájásban szenvedek, / Kiskeresztet küldenek, / Ha csak egyet tojhatnám, / Száz keresztért nem adnám.” A vers kézirata sajnos nem maradt fenn.

5. Gitározni is tudott

Ha most élne, talán még nagyobb rajongótábora lenne, ugyanis csupa menő dolgot csinált: verset írt, fordított, és még gitározni és zongorázni is tudott. 1870 körül kapott egy gitárt névnapjára a barátaitól, és emlékezetből leírt 150 kedvenc dalt, sőt néhány dalszöveget is írt.

6. New Yorkban is van Arany-iskola

Majdnem minden nagyobb városban elneveztek Aranyról egy-egy iskolát (hogy csak néhányat mondjunk: Debrecenben az egyik egyetemi gyakorlóiskolát hívják így, de Százhalombattán, Győrött, Nyíregyházán és Budapesten is van), de még egy kanadai és egy New York-i magyar iskola is Arany nevét kapta meg.

7. Díszpolgár lett

Nemrég a walesi Montgomery díszpolgárává avatták Arany Jánost. A walesi bárdok kétszáz éve született költőjének Eric Fairbrother, a balladában megörökített település polgármestere adományozta a posztumusz címet.

(forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/7/dolgok_amiket_nem_tudtal_Arany_Janosrol_U2FB1Q)

barabas-arany

Off 

2017. március 2. csütörtök This post was written by Categories: Főoldal Tagged with:
Comments are off for this post


Top